Burun estetiği hakkında merak ettiğiniz sorularınıza kısa yanıtlar

Estetik girişimler insanın kendisini “daha iyi hissetmek” için yaptırdığı ameliyatlardır.

Eğer burnunuzda belirgin bir şekil bozukluğu varsa ve bunu düzelttirmek size kendinizi daha rahat, daha uyumlu, daha güvenli hissettirecek ise uygun bir aday olabilirsiniz.

Burnunuz çok büyük veya küçükse
Burun ucunuz düşük veya sarkıksa,
Burnunuz önden bakıldığında genişse
Dışarda veya içerde eğrilik varsa
Burnun iki tarafı arasında asimetriler varsa
Burun deliklerinde sorun varsa
Burun ucunuz konuşurken veya gülerken fazla hareketli ise
Nefes problemleriniz varsa ameliyat adayısınız.

Daha sonraki basamakta ise doktorunuza gidip muayene olmanız ve şikayetleriniz doğrultusunda size nasıl bir burun yapılabileceğini bilgisayar üzerinden yapılacak bir simülasyon çalışmasında görmeniz gerekiyor.
Simülasyon çalışmaları bire bir ameliyat sonuçlarını yansıtmamakla beraber, üzerinde konuşulacak somut bir taslak teşkil etmeleri bakımından hem sizin, hem de doktorunuz için faydalı olacaktır.

Estetik beklentilerle beraber fonksiyonel olarak sıkıntılarınız bulunabilir. Eğrilik, kazalara bağlı asimetri, konka büyümesi gibi problemleri estetik burun ameliyatı sırasında düzelttirebilirsiniz ve bu şekilde yapılması zaten önerilmektedir.
Ameliyat yaşı olarak bayanlarda 16-17, erkeklerde 17-18 yaş bir sınır olarak kabul edilebilir.
Alınacak sonuç aslında psikolojik bir iyileşme sağlayacağı için ameliyat öncesinde kendinizi nasıl hissettiğinizin de önemi var. Bu bakımdan aşağıdaki testi doldurup kendinizi değerlendirebilirsiniz.

İyi bir sonuç alınmasını etkileyen faktörler şunlardır:
– Burun derisinin kalınlığı
– Eğrilik olması
– Daha önce operasyon geçirilmiş olması

Burun estetiği ( rinoplasti ) için bizlere başvuran hastaların, yalnızca %20’si sadece burun şeklinin bozukluğu şikayeti ile başvuruyorlar. Diğer %80’lik kısmı burnunun şeklinden rahatsız olmakla birlikte, burun tıkanıklığı, nefes alıp vermede zorluk, burun akıntısı, geniz akıntısı, horlama, sabah yorgunluğu, alerjik burun yakınmaları, burun kaynaklı baş ağrısı şikayetleriyle başvuruyorlar.

Burun estetiği sonrası en önemli hedeflerimizden birisi burnun doğal, yüze uyumlu, güzel bir hal almasıdır elbette. Fakat aynı esnada başta burun tıkanıklığı olmak üzere diğer şikayetlerin de giderilmesi önemlidir.

Estetik operasyon sırasında burun kıkırdağı yada kemik eğriliği varsa, bunun giderilmesi burun tıkanıklığını ortadan kaldıracaktır. Aynı şekilde büyümüş burun etlerinin küçültülmesi burundan rahat nefes alınmasına oldukça katkıda bulunacaktır.

Daha çok çocuklarda gördüğümüz ama hiç azımsanmayacak ölçüde erişkinlerde de burun tıkanıklığının bir sebebi olarak karşımıza çıkan, geniz etinin varlığı estetik operasyon sırasında ortadan kaldırılabilir ve nefes almayı çok iyi hale getirebilir.

Baş ağrısı, burun akıntısı ya da geniz akıntısı şikayetiyle gelen kişilerde, saptanan kronik sinüzit varlığında aynı anda burun estetiği ve sinüzit cerrahisi yapılabilir.

Burunda şekil bozukluğu ile birlikte horlama şikayeti sıklıkla birliktelik gösteren bir durumdur. horlamanın en önemli sebeplerinden birisi de burun problemleridir ve aynı esnada bu sorun da giderilebilir.

Unutulmamalıdır ki; burun estetiği yalnızca burnun şeklini güzelleştirmeyi hedeflemeyen, aynı anda burnun fonksiyonlarını da düzeltmeyi amaçlayan, burunla ilgili saptanan diğer problemlerin de aynı esnada ortadan kaldırıldığı bir operasyondur.

Kötü yapılan bir burun belli özelliklere sahiptir. En çok rastlanan özellik, burun çatısının tam kapanmamış olması ve burun ucu ile burun kökü kısmının ayrı parçalarmış gibi görünmesidir. Bunun en sık nedeni burun sırtındaki kemiğin haddinden fazla alınmış olmasıdır.

Kötü burun estetiği diğer bir özelliği, burun uç kısmının çok aşırı incelmiş olmasıdır. Bu da yine kötü bir şekilde burun ucundan haddinden fazla kıkırdak alınmasının sonucudur. Oysa burun ucunda çok önemli göreve sahip olan kıkırdakların belli boyutta sağlam bırakılması gerekir.

Bazen bu kıkırdakların tamamının çıkarılmış olduğunu görüyorum. Özellikle bu tip burun olgularında burun ucu sanki mandalla sıkılmış gibidir (pinched nose).

Yine kötü yapılmış burun özelliği burun ucunun çok aşırı kaldırılması sonucunda önden bakılınca burun içinin görünmesidir. Oysa bayanlarda burun ucu dudak ile en fazla 100 – 110 derece yapmalıdır. Erkeklerde ise bu açı 90-100 olabilir.

Erkek hastalarda ise burun sırtı profilden düz görünmelidir. Kötü yapılmış bir burunda burun sırtı kavisli ya da oyuk olabilir.

Kötü yapılmış burun düzeltilmesi için yapılan ameliyatlara sekonder burun estetiği ya da revizyon estetiği diyoruz. Bu şekilde hastaların en büyük şansı ilk düzeltme ameliyatıdır.

Bu ameliyat direkt olarak soruna yönelik olmalıdır. Sorun dışında başka birtakım düzeltmeler ya da denemeler yapılması risklidir ve sonraki ek ameliyatlar neden olabilir. Revizyon ameliyatı sayısı arttıkça düzeltme teknik olarak zorlaşır, başarı şansı da azalır.

Erkek hastalar da giderek artan bir oranda estetik burun ameliyatı istemektedirler. Batı ülkelerinde estetik burun ameliyatı olan hastaların dörtte biri erkeklerden oluşmaktadır.

Erkekte burun estetiğini kadınlardan ayıran bir takım temel farklılıklar vardır:

1. Erkek hastada estetik görünümde en ön planda tutulması gereken şey maskülen görüntünün korunmasıdır. Bunun nasıl yapılacağı ise her hastanın yüz tipine ve harmonisine göre değişebilir. Genel bir kaide olarak burun ucu çok kaldırılmaz, çok inceltilmez ve kalkık bir burun yapılmaz (zaten kadın hastalarda bile doğallığı bozduğu için artık nadiren yapılmaktadır). Burun dudak arasındaki açı kadınlarda 105 derece iken erkeklerde 90 derece civarında tutulur.

Düz ve uç kısım hafif kalkık bir burun hedefleniyorsa göz çevresi, elmacık kemikleri ve çene hatlarının daha belirgin olması feminize olmayı engelleyen bir denge yaratır. Silik bir çene yapısı ve elmacık kemikleri burnu olduğundan daha büyük de gösterebilir. Dengeyi sağlamak için hastaya bu alanlarda da girişimler önerilebilir.

Genel olarak burnun çok küçültülmesi, düz bir burun yapılsa bile yüksekliğinin güçlü tutulması, projeksiyonun iyi olması daha doğal ve olumlu bir sonuç verir.

2. Erkek hastaların istekleri kadın hastalardaki kadar homojen bir bütünlük içermez. Yani erkek hastalar bazen sadece burun kemerinden, burun ucunun düşüklüğünden veya burun ucunun genişliğinden şikayetle başvurabilirler. Sadece bu kısmı yaptırmak onlar için yeterli olabilir. Zira erkek burnunda kabul görmüş standart bir estetik biçim yoktur. Kadın burnunda ise genelde arzulanan ve altın oranlarla da tanımlanabilen bir estetik şekil vardır ve buna ulaşmak için burunda gereken bütün alanlara müdahale edilir.

3. Bazı erkek hastalarda burun ameliyatı için temel motivasyon daha iyi nefes almak olabilir, görüntü ile ilgili istekler nefes problemine yol açan travma sırasında ortaya çıkan sekonder değişikliklerden kaynaklanabilir.

4. Orta yaş ve üzeri erkeklerde vücut imajı genellikle yerine oturmuştur ve çok dikkat çekici değişiklikler yapmak hastayı mutsuz edebilir. Buna karşı ergenlik döneminde olan ve genetik mirası olarak gelen burun şekliyle barışık olmayan bir hastada yine konservatif ama belirgin değişiklikler yapmak daha iyi bir seçenek olabilir.

5. Erkek hastalarda ameliyat sonrası nasıl bir görüntü ortaya çıkabileceği mutlaka dijital imaj teknikleri ile bir taslak üzerinde tartışılmalı ve hastanın ne kadar bir değişiklik istediği anlaşılmalıdır.

6. Daha temkinli davranılmasına rağmen erkek hastalardaki revizyon oranları kadınlarınkinden biraz daha fazladır.

7. Erkek hastalarda cilt daha kalın ve yağlıdır, bu durum ameliyat sonrasında şişliklerin daha uzun sürmesine yol açar. Bu cildi biraz daha iyi hale getirmek ve gözenekleri sıkılaştırmak için estetik burun ameliyatı öncesi veya sonrasında fraksiyone karbondioksit lazer uygulanması çalışılan cildin kalitesini arttırır. Orta yaş ve üzeri erkek hastalarda akne rozasea ve bunun ileri bir versiyonu olan rinofima olgularına da rastlanabilir. Böyle hastalarda burun ucuna genişlik veren yapı burun ucu kıkırdaklarından ziyade cildin aşırı kalın olması olduğu için estetik müdahalenin buna göre planlanması gerekir.

8. Erkeklerde kemik ve kıkırdak yapıların daha kalın olması, özellikle kemik kırılan ameliyatlarda yüzde daha fazla morarma ve şişliğe neden olabilir.

9. Erkek hastalar kadınlara göre spor ve travma nedeni ile daha çok burun yaralanması öyküsüne sahiptirler. Septum deviasyonuna erkek hastalarda daha fazla veya daha belirgin ölçülerde rastlanır. Estetik burun ameliyatı sırasında bunu da mutlaka düzeltmek gerekir.

10. Erkek burunlarında etnik karakterler kadınlara göre daha belirgindir. Ülkemizde rastlanan etnik burun tipleri ise ‘Karadeniz Burnu’, ve ‘Arap Burnu’ olarak sınıflandırılabilir.

a. Karadeniz Burnu: Derisi nispeten ince, ama çok belirgin kemeri olan, burun ucu aşağı doğru çıkıntılı, çok geniş olmayan burunlar.

b. Arap Burnu: Uzun, aşağı doğru genişleyen ve burun ucunda kalın bir derisi olan hastalardır. Burun ucu destek olmadığı için sarkıktır.

Karşıdan bakışta burun yüzünüz de çok geniş ve büyük duruyor olabilir. Bu genişlik kemik kısımda, burun ucunda veya burun tabanından kaynaklanıyor olabilir. Özellikle burun tabanı genişlikleri mimiklerle daha da belirgin hale gelirler. Üst kemik kısımdaki genişlikler ise yüze ablak bir ifade verir. İki göz birbirinden çok uzakmış gibi durur.

Çok geniş burun tabanını nasıl daraltıyorsunuz ?

Burnun taban kısmından ve burun girişinden ihtiyaca göre 3-5 mm doku çıkararak yapıyoruz. Yaptığımız kesiyi dışarıdan görebilirsiniz. 7 ila 10 gün sonra aldığımız özel dikişlerle kesiyi kapatırız. Dikişleri aldıktan sonra kesi yerinde bir ay kadar kızarıklık olabiliyor. Genellikle dikiş yerlerinde iz kalmaz. Bazen belli belirsiz bir iz kalmakla beraber ihmal edilebilir bir izdir bu.

Burnum karşıdan bakışta aşırı geniş değil. Ama biraz geniş gibi, yüzüme göre geniş olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?

Karşıdan bakışta her iki gözünüzün iç kısmından çene yönüne doğru iki adet hayali bir dikme inin.İdeal burunda burun bu dikey çizgileri yana doğru aşmaz. Eğer aşıyor ise burun yüzünüze göre geniş duruyor demektir.

Burnun yüzde çok ince ve dar durması estetik anlamda hoş olmayan bir görüntü vermekle kalmaz ciddi nefes darlığına da neden olur.

Burun darlıkları
· Burun ucunda
· Burun orta kısmanda
· Burun üst kısmında
· veya her üç kısımda birlikte olabilir.

Burun ucu darlıklarında sanki burun mandalla sıkılmış gibidir. Bu yüze sinirli bir ifade verir. Burun orta ve üst bölüm darlıklarında ise burun yüzde ince bir çizgi gibi belli belirsiz durur.

Burun ucu darlıkları sebebi nedir? Nasıl bir teknikle düzeltmek gerekir?

Burun ucu şeklini veren iki adet kıkırdak dokudur. Bu kıkırdak dokunun zayıflığı veya olması gerektiğinden daha az miktarda olması bu sorunun sebebidir. Kıkırdakdaki bu sorun doğuştan olabileceği gibi daha önce geçirilmiş ameliyatlara da bağlı olabilir. Eksik olan kıkırdakları yerine koymak, zayıf olanları güçlendirmek sorunu çözer.

Burun orta kısım darlıklarını nasıl çözüyorsunuz?

Burun orta kısım darlıklar için daralmış olan kıkırdaklar arasına açıcı kıkırdaklar koymak gerekir. Bu kıkırdaklar asla dışardan görünmez ve el ile hissedilmez

Burun üst kısım darlıkları için ne yapıyorsunuz?

Burun üst kısım darlık sebebi kemiklerin birbirine çok yakın durmasıdır. Kemikleri keserek hareketli hale getiriyorum. Daha sonra bu hareketli kemikleri olması gereken yerine getiriyorum. Tekrar eski yerine kaymaması için alçı yeterli oluyor.

Evet dar bir burnum var ama darlık düzeltilince yüzüme yakışacak mı?

Burnunuzun darlığını giderirken ölçümüz sizin yüzünüz. Yüzünüzün diğer yapıları ile uyumlu bir düzeltme oldukça hoş duracaktır

Burun estetiği olmak isteyenlerin bir çoğu kemerli burunlarının düzeltilmesi isteği ile gelirler. Bizim ülkemizde kemerli burun sık görülmektedir. Kemerli burnu düzeltirken erkeklerde düz bir burun sırtı elde etmek olmalıdır. Bayanlarda ise düz bir burun sırtı uygun olduğu gibi isteğe göre çok hafif bir kaviste yapılabilir. Kavisten kastım ılımlı bir kavis, ılımlıdan öte bir kavis burna hoş bir görüntü vermez.

Kemeri törpü ile mi traşlayarak mı alıyorsunuz ?

Kemer Kıkırdak ve kemik olmak üzere iki kısımdan oluşur. Kıkırdak kısımlardaki fazlalık traşlayarak alınır. Kemik kısımdaki fazlalık ise traşlayarak alınabildiği gibi törpülerle de alınabilir.

Ben iki yöntemi de seviyorum. Kemer büyükse traşlıyorum, küçük kemerlerde ise törpüyü yeğliyorum. Hangi yöntem kullanılırsa kullanılsın önemli olan bu işlemi çok dikkatli yapıp düz bir burun sırtı elde etmektir.

Kemeri çıkardıktan sonra ameliyat esnasında kemiklerim kırılacak mı?

Burun kemiklerinin kırılması veya kesilmesi işlemine osteotomi diyoruz. Osteotomi tüm burun estetiklerinde gerekli değildir. Fakat kemeri alınan her estetik ameliyatta gereklidir. Amaç kemer alındıktan sonra burun sırtında oluşan açıklığı kapatmaktır. Osteotomi işlemi burun içinden veya yanaklardan yapılabilir. Bu işlem için çeşitli boyutlarda kemik kesici aletler kullanılabilir. Ben 2mm lik çok küçük kemik kesicileri tercih ediyorum. Çünkü daha az travmatik. Buda ameliyat sonrası morluk ve şişliklerin daha az olmasını sağlıyor…

Kemer alındıktan sonra burun sırtında ağrı olur mu?

Kemer ne kadar büyük olursa olsun alındıktan sonra bir ağrı olmaz.Ancak bir hassasiyet olması normaldir.ve genellikle hızla geçer

Uzun Burun Ucu: Burnun yüzden öne doğru olması

Burnun yüzden öne doğru olması gerektiğinden daha uzun durması durumuna diyoruz. Özellikle profilden bakıldığı zaman yüzün görünümünü bozan bir durumdur. Pinokyo burnu diyede adlandırırız. Uzun burun ucuna sahip olanlarda genellikle burun deliklerinin aşırı görünmesi de soruna eşlik eder. Uzun burnu düzeltirken bunu atlamamak gerekir. Çenenin küçük oluşu burnu olduğundan fazla uzunmuş gibi gösterebilir. Bu da son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Eğer çene küçük ise burnu ne kadar kısaltırsak kısaltalım hala yüzde uzunmuş gibi durur. Bu gibi durumlarda çeneye de küçük müdahaleler yapmak gerekebilir.

• Çenemle ilgili sorun olduğunu yazınızı okuduktan sonra fark etdim. Çenemi nasıl öne alıyorsunuz?

– Çeneyi öne almak için 3 yöntem var.

1. Çene ucuna yağ enjeksiyonu; Nisbeten kolay bir yöntem. Karın bölgenizden aldığımız yağı çene ucuna enjekte ediyoruz. Ağrısız. Çene ve karında fazla bir şişlik, morluk olmuyor. Enjekte etdiğimiz yağın %70 kadarı eriyor. Kalan %30 çeneyi büyütmeye yetiyor.

2. Çene ucuna protez konulması: Çene ucuna ağız içinden veya çene altından koyabiliyoruz. İhtiyaca göre çok çeşitli ebatları var protezlerin. Slikon, mersilen veya farklı maddelerden yapılıyor. Hiç erimiyor ömür boyu aynı kalıyorlar.

3. Çene ucu kemiğinin kesilerek öne alınması: Çene ucu kesilip tel vidalar ile öne doğru taşınıyor. Ağrılı hasta için zor bir yöntem. Kalıcı, ömür boyu değişmiyor. Bu üç yöntemden hangisine uygun iseniz artıları ile eksileri ile beraber karar veriyoruz.

Çok fazla yukarıya kalkık burun veya ‘kısa’ olması sebebiyle daha az çekici burun kastediyoruz.

• Burnumun ucu yukarıya doğru kalkık bunu nasıl düzeltiyorsunuz?

Çoğunlukla burun içinden alınan kıkırdaklarla , daha iyi bir burun yapısı oluşturarak doğal olmayan kalkık burnu düzeltiyoruz.
• Burnum buldog köpeği burnu gibi ( yani basık ve kalkık) onarabilir misiniz?

Evet. kıkırdak greftler kullanarak daha mükemmel bir burun yapısı oluşturup buldog görünümü giderilebiliriz.

• Burnum tam anlamıyla kalkık burun , ama operasyon sonrası daha kötü olur diye korkuyorum , olmayacağından nasıl emin olabiliyorsunuz?

Her rinoplastide amacımız doğallığı yakalamaktır, hiç opere olmamış burun görüntüsü vermektir.

• Burnumun ucu yukarıyı gösteriyor ve ortasından basık gibi. Bu neden olur ve nasıl düzeltiyorsunuz?

Bu ‘semer deformitesi’dir ve genellikle daha önce kırılmış burunlarda görülür. Dr.Muhammet Dilber burun ucunu yeniden yapılandıracak ve doğal olmayan burun ucu kalkıklığını giderecektir. Ayrıca orta kısımda tekrar yapılacaktır

Burun ucu genişliği sık gördüğümüz bir problem ve insanın görünümünü olumsuz yönde etkiler.Bu tip burunlarda burun uç kısmı geniş ve dağınık durur.Gölgelenmeler kaybolmuştur.Biz bu tip burunlara palyaço burnu diyoruz. Halk arasında ise genellikle etli burun diye adlandırılır. Bu etli ve geniş görüntüyü veren burun ucu kıkırdağının fazlalığıdır.

• Burun ucum çok geniş nasıl daraltıyorsunuz?

Burun ucunu daraltmak için bir çok yöntemler vardır. İlk yaptığımız fazla olan kıkırdak dokuyu çıkarmaktır.Daha sonra kalan kıkırdak dokuyu dikişlerle şekillendiririz.İncelmeyi sağlayıcı kıkırdaklar dikeriz.Burda teknik olarak önemli nokta kıkırdaklardan aşırı çıkarma yapılmamasıdır. Çıkarılacak kıkırdak miktarı kişiden kişiye değişir. Bazen kıkırdak çıkarma işlemi ve dikiş teknikleri sorunu çözmede yetersiz kalabilir.O takdirde farklı töntemler kullandığımız olur.Bu tip farklı yöntem kullanacaksam bunu muayeneniz esnasında size detaylı bir şekilde anlatırım.

• Burun ucum çok geniş daraltırken simetriyi nasıl sağlıyorsunuz ?

Geniş burun ucu hastalarında muhakkak açık rinoplasti tekniğini kullanıyorum. Bu teknik sayesinde çıkaracağım kıkırdakları milimetrik olarak direkt olarak ölçüp çıkarabiliyorum.

• Tip plasti nedir siz kullanıyormusunuz?

Tip plasti basitçe burun ucunu değiştirmektir. Eğer burun sırtında ,burun kökünde bir sorun yoksa yapılabilir. Uygun vakalarda ben de bu yöntemi kullanıyorum.

Eğri burun çok fazla teknik bilgi, deneyim ve yetenek gerektiren zorlu bir rinoplasti problemidir.Tecrübeli ve yetenekli bir cerrah elinde anlamlı derecede düzelme genellikle mümkündür.Bazen burnun tamamen düz olmasına rağmen hasta bir miktar eğikliğin kalmasını isteyebilir.

Eğri Burun Hakkında Merak Edilen Sorulardan Bazıları;
• Burnum eğri bunu düzeltmek için nasıl bir burun estetik (rhinoplasti) operasyonu yapıyorsunuz?

Eğri burun çok fazla teknik bilgi, deneyim ve yetenek gerektiren zorlu bir rinoplasti problemidir. Tecrübeli ve yetenekli bir cerrah elinde anlamlı derecede düzelme genellikle mümkündür. Bazen burnun tamamen düz olmasına rağmen hasta bir miktar eğikliğin kalmasını isteyebilir Her hastada uygulanan teknik burun eğriliğini oluşturan sebebe göre değişkenlik gösterir. Burnu 3 bölmeye ayrılmış olarak düşünebiliriz.1/3 üst bölüm kemiksi, orta 1/3 kıkırdak köprü, alt 1/3 ise burun ucu tarafından oluşturulur. Burnun eğikliği oluşturan her bir parçası cerrahın tarafından dikkatlice analiz edilmelidir. Eğikliği oluşturan burun bölümüne göre cerrahi teknik değişkenlik gösterir. Her bölüm de ki eğrilik farklı bir cerrahi plan tasarımı gerektirir. Basit bir deviasyon (eğrilik) basit bir plan gerektirirken, kompleks bir eğrilik; komplike bir cerrahi plan gerektirir.

Eğer eğikliğin sebebi üst 1/3; yani kemiksi parçadan kaynaklanıyorsa burun kemiklerini kırıp yeniden şekillendirerek düz bir pozisyon oluşturmayı yeğliyorum.
Eğer burun ucundan kaynaklanan bir eğiklik varsa t burun kıkırdaklarının farklı uygulamaları ile burun ucu tarafından düzeltiliyorum.
Şayet orta kısım ‘kıkırdak köprü’ eğiklik oluşturuyorsa farklı teknikleri kombine ederek bu bölümdeki eğriliği düzeltiyorum.
• Benim burnum niye böyle eğri?

Daha önce geçirilmiş burun kırığına veya doğumsal sebeplerle oluşmuş olabilir. Bazen her ikisi birlikte rol oynayabilir.

• Eğik bir burnu düzeltmek için bir taraftan doku çıkarıp, diğer tarafa doku mu ekliyorsunuz yoksa her ikisi mi?

Her ikisi ayrıca burun dokularını yeniden düzenlemek ve şekil vermekte gerekir.

• Burnum tamamen eğri, bu sebeple burun deliklerim düz değil. Bunlarda düzelecek mi?

Burun delikleri etrafı doku ile çevrili hava boşluklarıdır. Burun ucu düzeltildiğinde bu deliklerde düz hal alacaktır.

• Burnumun eğik olduğundan tam olarak emin değilim, sanki bir tarafındaki tümseklik eğik gösteriyor gibi. Bunu düzeltmek için de aynı cerrahi işlemi mi yapıyorsunuz?

Tam olarak değil. Bunu için sizi detaylı bir şekilde muayene edip bir bakmalı ve tam olarak neyin sorun oluşturduğunu anlamak gerekir. Daha sonra ihtiyacınız olan düzeltme işlemi için cerrahi plan oluşturacaktır. Bu ise tamamen sizin probleminizi oluşturan sebebe bağlıdır.

Sarkık burun ucu Türk toplumunda çok sık görülür. Burun ucu üst dudağa doğru sarkmıştır. Burun yüzde uzun durur. Sarkma özellikle gülmekle daha belirgin hale gelir. Yüzün üst dudakla yaptığı açı normalde 90-100 olmalıdır. Sarkık burunda bu açı 90 ın altındadır. Sarkık burun insanı olduğundan yaşlı gösterir. Sorunun giderilmesi sonucu daha genç bir görüntüye kavuşulur.

• Burun ucum aslından düşük ve sarkık. Ancak yıllar geçtikçe daha da sarkıyor gibi geliyor. Böyle bir şey olabilir mi?
Zamanın ve yer çekiminin etkisi ile vucudun tüm bölümlerinde bir sarkma olur. Bu sarkma en çok burunda kendini belli eder.Yaşlandıkça burnumuz sarkar.Zaten bir sarkıklığınız varsa bu sizde daha da belirgin olur.

• Burun ucum düşük kaldırılmasını istiyorum. Ben kendim elimle burnumu kaldırdığım zaman dudağımda kalkıyor. Ameliyat sonrası da böylemi olur?
Ameliyat sonrası kesinlikle dudağınızda bir değişiklik olmaz.

• Burun ucu kaldırıldıktan sonra tekrar düştüğünü duyuyorum. Siz bunu önlemek içi bir şey yapıyor musunuz?
Burun ucunu olması gereken yere kaldırdıktan sonra tekrar düşme yapmasın diye çeşitli önlemler alıyorum.
İlk olarak burun ucuna ilave destek kıkırdak dikiyorum. Bu ucu sağlamlaştırıyor.
Bunun yeterli olmayacağını düşünürsem burun ucu kıkırdaklarını burun orta bölmesini oluşturan kıkırdağa dikiyorum. Dikiş olarak kalıcı dikişler kullanıyorum. Ömür boyu bu dikiş burun ucunu taşıyor.

• Bir korkum da burun ucu aşırı kalkarmı? Çünkü etrafımda ameliyat olmuş aşırı kalkık burunlar görüyorum buda beni rahatsız ediyor.BU neden oluyor?
Burun ucunun aşırı kalkık olması sık gördüğüm bir durum gerçekten. Bu daha çok burun orta kısım kıkırdağının aşırı alınması sonucu oluyor. Ben bu komplikasyondan korunmak adına çok muhafazakar davranıyorum. Fazla kıkırdak çıkarmıyorum. Dikişler kullanarak bu sorunu çözüyorum.

Burun tıkanıklığının sebebi septum kıkırdağının deviasyonu ise bu eğriliğin rinoplasti ameliyatı ile düzeltilmesi de nefes alma şikayetlerini giderecektir.

Bu, estetik ameliyatın en can alıcı noktalarından birisidir. Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil burun içerisinde de çeşitli problemler görülüyor. Bunların başlıcası burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki “deviasyon” denilen eğriliklerdir. Bu yüzden estetik burun ameliyatı ve burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon, burun içi etleri gibi sorunların beraber ele alınması çok önemlidir. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmez ise ameliyat sonrası hem eğrilik hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir. Benim için olmaz ise olmaz her iki müdahalenin, yani estetik ve fonksiyonel sorunların birlikte çözülmesidir.

Burun ameliyatları estetik bir müdahale yapılmadığı sürece,yani burun içinin düzeltildiği ameliyatlar SGK tarafından karşılanmaktadır.

Özel sigortalar burun içine yapılan Sinüzit Ameliyatları ( Endoskopik Sinüs Cerrahisi) , Burun Etlerine (Konkalar) yönelik olan ameliyatları tam olarak karşılamakla beraber.Burun Kemiği yani Deviasyon ameliyatlarını sigortalının poliçesine göre bazen karşılıyor bazen karşılamıyor.

Burun Estetiği Ameliyatı ise hiç bir sigorta kurumu tarfından karşılanmıyor.Ancak her burun estetiği ameliyatında burun içindeki kemik ve etlere de neredeyse her zaman müdahele edildiğini anlatmıştık.Bu gibi durumlarda özel sigortalar burnun içine yapılan işlemleri poliçe kapsamı dahilinde karşılamakta , ancak işin estetik kısmının masrafı (yani ameliyat ücretinin belli bir oranı) hasta tarafından karşılanmaktadır.

Estetik burun ameliyatı kişi isteklerine göre yapılmalı mı?

Eğer estetik burun ameliyatı yaptıracak kişi, olmaması gereken bir şekil üzerinde ısrar ediyorsa, tekrar tekrar görüşülmesi gerekebilir. Belkide kişi yaşamındaki bir takım olumsuzlukların burun ameliyatı olarak düzeliceğine inanıyordur.

Kötü giden bir evlilik, yanlış bir iş kolunda çalışmak, mutsuzluk getiren bir davranış,…vb eninde sonunda kişiyi mutsuz eden bir nedenden dolayı kişi estetik ameliyat olarak sorunlarıdan kurtulmayı çare olarak görebilir.

Estetik burun veya farklı bir estetik ameliyat yapacak olan doktorun hasta görüşmeleri ile bu durumu algılaması, büyük bir hatadan bir hatadan dönmek için çok çok önemlidir .

Burun estetiği yaptıracağınız zaman size yakışacak, yüzünüzle uyum sağlayacak estetik burun şeklini belirlemek için bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekir.

Burun estetiği yapılacağı zaman ilk dikkat edilecek nokta kişinin cinsiyetidir. Kadına yapılacak bir burun şekli ile erkeğe yapılacak bir burun şekli mutlaka farklı olacaktır.

Estetik burun ameliyatı sonucundan kişinin memnun olabilmesi için cinsiyetini uygun bir burun şekline karar verilmiş olması gerekir. Zira erkek burun özellikleri düz sırtlı ve dudak açısı 90 derece civarında olmaktadır. Bayanların burun şekline karar verilirken kavisli burun sırtı tercih edilir, hafif kalkık bir burun estetiği ve dudakla yaptığı açı ise 95 ila 100 derece arası olması sağlanır.

Estetik burun ameliyatı sonrası elde edilen sonuçtan memnun kalınması için, ameliyat öncesi doktor ile iletişimin yeterli derecede kurulup ne tür bir burun istediğinizi ifade edebilmeli ve istediğiniz burnun sizin yüz hatlarına uygun olup olmadığının doktorunuz tarafından size bildirilmesi gerekir. Şimdilerde bilgisayarlı sistemler sayesinde, bazı programlar ile yüzünüze uygun olabilecek burun şeklini, profil resminiz üzerine montajlaşarak görme şansınız olabiliyor. Böylece ameliyat sonrası ortaya çıkacak sonuca oldukça yakın bir sonuç gösteren bu tür tekniklerle istediğiniz burun şekline karar vermeniz kolaylaşabiliyor.

Estetik burun ameliyatı sonrasında ortaya çıkan sonuç, yüzünüzle uyumlu olması ve doğal bir görüntüsü olmalıdır. Yaptırdığınız estetik burun ameliyatı sonunda burnunuz elmacık kemiklerinizle, kaş kemiklerinizle alın yapınızla uyumlu olmalıdır. Bunun yanında ameliyat sonrası nefes almada zorluk çekmiyor olmanız gerekir.

Burun estetik ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir;
Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapılır. Cerrah görmeden, içeriden çalışarak ameliyatı tamamlar. Açık teknikte ise burun ucunda 3-4mm lik bir kesi yapılarak burun ucu açılır. Bu şekilde bütün burun yapılarına ulaşmak mümkün olur ve ameliyat hiç bir şey şansa bırakılmadan görülerek yapılır. Ben ameliyatlarımı açık teknikle yapıyorum. Çünkü açık teknik ile buruna tam hakim olmak mümkündür.

Açık Teknik Burun Estetiğinde Kullandığımız Kesi
Hastalarıma hep şu örneği veriyorum; Arabanız bozuldu. Tamirciye gittiniz. Motora bakıp sorunu çözmesi gerekiyor. Kaputu açmadan mı motoru tamir etmek doğru olur açarak mı? Tabiki açıp, sorunu direkt görüp sonra tamir etmek daha doğrudur.
Burna şekil, kıkırdaklar ve kemikler üzerinde çalışılarak verilir. Her insanda farklı olan bu kıkırdak yapıları tek tek analiz edilip, sorunları tesbit etdikten sonra bu sorunlara uygun çözüm tekniklerini uygulamak gerekir. Estetik burun ameliyatı; bir nevi hekimin hastanın burun anotomisi ile oynadığı santrançtır. Bu yüzden ameliyatda hekimin yaptığı manevraların kısa ve uzun dönemde sonuç üzerindeki etkilerini iyi hesap etmesi, sabırlı olması ve acele etmemesi esastır. İyi yapılırsa çok memnun kalacağınız ama kötü yapılırsa düzeltmenin de zor olduğu bir ameliyatdır. Kıkırdak ve kemik üzerinde çalışırken, burnu taşıyan yapılara zarar vermekten sakınmak gerekir. Bu dokulara zarar vermek, aşırı kemik ve kıkırdaktan çıkarmak, kıkırdakları ezmek, doğramak kısa, orta ve uzun dönemde burunda ciddi şekil bozukluklarının çıkmasının en önemli sebeplerindendir. Böyle yapılır ise burun çöker, mandalla sıkılmış gibi durur, aşırı kalkık durur hatta nefes alma problemleri ortaya çıkar. Ben bu komplikasyonlardan sakınmak amacı ile kıkırdakları ezerek, aşırı çıkararak, doğrayarak değil dikiş kullanarak, destekleyerek, takviye yaparak şekillendiriyorum. Aslında bazen benim yaptığım güzel bir tabloya ilave bir kaç fırça darbesidir.

Burun estetiğinde kapalı teknik mi ? açık teknik mi ?
Açık rinoplasti mi Kapalı rinoplasti mi?
Kapalı burun ameliyatı mı yoksa açık cerrahi mi?
Açık Teknik ve Kapalı Teknik nedir? Bu teknikler neden önemlidir?
Rinoplastide açık teknik mi kapalı teknik mi?
Burun Estetiği Operasyonları Açık mı Kapalı mı Yapılmalı?
Rhinoplasty (Burun Estetiği) Açık yöntem mi, kapalı yöntem mi?

Burun ameliyatı olabilmek için burun içindeki kemik, kıkırdak ve deri dokuları gelişimlerini tamamlamış olması gerekmektedir. Yaş sınırlaması bayanlar erkekler arasında farlılık göstermektedir.

Burun estetiği ameliyatları sonucunda hastaların bazılarında yüze uyumlu olmayan doğal olmayan, ucu fazla kalkık olan kısacası bakıldığında ameliyatlı olduğu anlaşılan burunlar olmaktadır. Bu tip vakaları hatalı yapılmış estetik ameliyatları olarak yorumluyoruz.

Bu tip sonuçların oluşmasının başlıca nedenlerinden biride burun estetiği ameliyatının estetik cerrah olmayan hekimler tarafından yapılmış olmasıdır. Çevresinden psikolojik olarak etkilenen hastalar etrafındaki insanlara “burnumda kemik eğriliği var onu düzelttireceğim” diyerek estetik cerrahi eğitimi olmayan olmayan hekimlere burun estetiği ameliyatı yaptırmaktadırlar. Ameliyat sonrasında da beklenen sonuçlarda istedikleri gibi olmamaktadır.

Burun estetiği ameliyatında hastaların en çok yaptıkları diğer bir hatalardan birisi nefes almakta zorluk çeken bir hastanın önce nefes problemini gidermek için ameliyat olması daha sonra estetik ameliyat olmasıdır. Bu iki ameliyata da ihtiyacı olan hastalar bu ameliyaları aynı anda düşünmelidir. Burun bir bütün olduğu için hem burun tıkanıklığı hem de estetik girişimin aynı anda yapılması çok daha ugun olacaktır.

Estetik ameliyatlarda en sık yapılan hatalardan biri de hastanın normal nefes alırken, estetik ameliyattan sonra nefes alamaz hale gelmesidir. Bunun sebebi, burun girişindeki sübap (nazal valf) mekanizmasının hatalı yerlerden çıkarılan dokulara bağlı olarak bozulmasıdır. Hasta nefes alırken bu durumda burun kanatları kapanır ve hava girişini önler.

Yine gereğinden fazla kemik ya da kıkırdak çıkarılması, burunda çökmelere, burun ucunda asimetrilere, eğriliklere neden olabilir. Sonuç olarak ameliyatı yapacak cerrahın tecrübesi, hastayı doğru değerlendirmesi, ameliyatı hatasız yapması sonucu etkilemektedir.

Pinokyo burnu dediğimiz uzun burunun tersine, burun ucunun yüze çok yakın durması haline basık burun ucu diyoruz. Basık burun ucu yüze kızgın bir ifade verir. Sebep burun ucu kıkırdağının yetersizliğidir.

• Burnum yüzümde basık duruyor. Sorunu nasıl gideriyorsunuz?

Basık burun da sebep burun ucu kıkırdaklarının hepsinin birden zayıflığı ve eksikliğidir. Burun ucunu bir bina gibi düşünelim. Bina 2 katlı olursa şık ve kullanışlı olacak. Ama şu anki durumda 1 kat. Bu bir kat bize yetmiyor.Ne yaparız betonlarla 1. katın üstüne 2.katı atarız. Binayı yükseltiriz. Basık burundada aynı mantıkla yetersiz burun ucuna ilave kıkırdaklar ekleyerek burnu yükseltiriz. İlave kıkırdakları burun içinden alamak idealdir. Burun içinde yeterli kıkırdak yoksa kulak arkası veya kaburgadan da alabiliriz.

Burun estetiği operasyonu için başvuran hastalarda tabi ki en önemli sorun şekil bozuklukları.

Bunlar içerisinde en sık başvuru sebebi kemerli burun. Bunun dışında uzun burun, büyük burun, geniş burun, geniş burun ucu, burun kanatlarının geniş olması, travmatik burun, eğri burun, düzensiz burun sırtı, yüzle orantısız burun, dar burun , burun ucu düşüklüğü , daha yaşlı ve sert ifadeye sebep olan gergin burun ve buna benzer bir çok şikayetle başvuruyorlar.

Bize estetik sorunlarla başvuran hastaların çoğunda fonksiyonel problemler de var. Örneğin bir çoğunun aynı anda nefes alma sorunu var. Bazılarında baş ağrısı, burun ve geniz akıntısı şikayetine yol açan alerjik nezle, sinüzit gibi sorunlar da eşlik ediyor.
Tablo böyle olunca bir burun estetiği operasyonunda şekil ne kadar önemseniyorsa fonksiyonlar da o denli titizlikle ele alınmalı diye düşünüyorum. Yapılan operasyon sonrası burnun şekli istenildiği gibi olmalı ve buna ilaveten varsa burun tıkanıklığı, baş ağrısı, alerjinin yol açtığı sorunlar ve sinüzit te aynı anda ortadan kaldırılmalıdır.

Burun estetiği felsefesinin olmazsa olmazı güzel bir burnu elde etmenin yanı sıra rahat nefes alabilen diğer sağlık sorunlarının da giderildiği bir burnu ortaya çıkarmaktır.

Burun estetiği operasyonu oldunuz şeklinden memnunsunuz ama rahat nefes alamıyorsunuz geceleri rahat uyuyamıyorsunuz, hep bir burun tıkanıklığıyla başbaşasınız. Bizler için burnunuz ne kadar güzel olursa olsun rahat nefes alamıyorsanız bunun kıymeti yoktur.

Burnun en önemli görevi solunumdur, soluk alıp veremeyen bir burnun güzel olması kişiye hiçbirşey kazandırmaz. Önemli olan doğal, güzel, yüze uyumlu,kişiye özel burnu hedeflerken rahat nefes alabilen bir burnu da aynı anda yapabilmektir.
Bunun yolu da öncelikle burnun ameliyat öncesi detaylı ve titiz muayenesinden başlar. Sorunları iyi tespit etmek çözümüm en büyük parçasıdır aslında…

Burunda yalnızca şekil sorunu olmayıp tıkanıklık sorunu da olan hastalarda operasyon öncesi değerlendirmede burun kanatları zayıfsa, kıkırdak zaafiyeti mevcutsa, burun kıkırdağında ve kemiğinde bir eğiklik (deviasyon), burun eti büyüklüğü ya da sinüzit varsa bunların da operasyon öncesi tespiti ve ameliyatta aynı seansta çözümü gerekmektedir.
Ameliyat esnasında burundan aşırı kıkırdak ve kemik doku çıkarmamak ve ölçüyü çok iyi ayarlamak temel prensiptir. Bu yapılmadığı zaman ameliyat öncesi burun tıkanıklığı olmayan kişilerde ameliyat sonrası yeni başlayan burun tıkanıklığı şikayetleri ortaya çıkabilir.

Burun estetiği yaparken temel amaç; doğal, güzel, yüze uygun ve kişiye özel bir burun ortaya çıkarmak, bunun yanısıra solunum fonksiyonlarını da korumak gerekirse de daha iyi nefes alabilecek manevraları ve işlemleri aynı anda yapmayı sağlamaktır.

AMELİYAT ÖNCESİ HAZIRLIK
• Bazı ilaçlar anestezi ile etkileşebilir veya yan etkileri ameliyat ile ortaya çıkabilir. Kullandığınız tüm ilaçları mutlaka doktorunuza bildirin. Özellikle aspirin ve türevi ilaçlar ameliyattan bir hafta önce kesilmelidir. Bayanların adetli iken bu ameliyatı olmasında bir mahsur yoktur.
• Sigara yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Bu nedenle ameliyat öncesi olabildiğince erken bırakılması ve ameliyat sonrası da kullanılmaması önerilir.
• Ameliyat öncesi soğuk algınlığı, boğaz ağrısı hissederseniz doktorunuza başvurun.
• Ameliyat günü rahat kıyafet ile hastaneye gelin. Makyaj yapmayın. Takılarınızı evde bırakın (alyans, kolye).
• Ameliyat öncesi gece ılık duş alın, saç spreyi, jöle kullanmayın.
• Eğer ameliyat öğleden önce ise gece 24 ten sonra hiçbir şey yiyip içilmemelidir. Eğer öğleden sonra ise 6 saatlik açlık süresi göz önünde bulundurularak hafif kahvaltı edilebilir.
• Ameliyat saatinden iki saat önce hastahaneye yatılması gerekli tetkiklerin yapılması(labaratuar ve görüntüleme) ve anestezi doktorunuz tarafından değerlendirme için gereklidir.
Ameliyat sonrası 1 gün boyunca refakatçi ihtiyacınız olacaktır.

A.P.C. tablet
Afebryl tablet
Alca-C efervesan tablet
Algo tablet Algo-Bebe tablet
Alka-Seltzer tablet
Anacin film tablet
Anagol tablet
Asabrin tablet
Asinpirine tablet
Aspinal tablet
Aspirin forte tablet
Aspirin pluc-C tablet
Aspirin tablet
Babyprin tablet
Coraspin tablet
Dispiril efervesan tablet
Doleon PH8 enterik tablet
Dolviran tablet
Ecopirin tablet
Fulpen tablet
İşaspirin tablet (SSK)
Nötras tablet
Opon tablet
PAS tablet
Pharmaspirin tablet
Sedergine tablet
Badem, taze ve kuru üzüm, elma, kayısı, kiraz, şeftali, erik, domates ve salatalık gibi salisilik asit içerip aspirin benzeri etki yapan gıdaları mümkünse ameliyatdan kısa bir süre önce almamanızı öneririm. Çünkü bu gıdalar nadiren de olsa kanamayı artırabiliyor.

AMELİYAT SONRASI BAKIM
• Ameliyat sonrası 4 gün uyurken ve dinlenirken baş yüksek pozisyonda (iki yastık) yatılmalıdır.
• En az iki gün göz çevresine 15 dakika aralıklarla buz tatbiki yüzünüzde oluşacak morluk ve şişlikleri azaltacaktır. Buz uygulaması sırasında alçı korunmalıdır.
• Ameliyattan hemen sonra şişlik ve morluk çok olmamasına rağmen, takip eden 2. ve 3. günlerde şişlik ve morluk artabilir. Endişeye kapılmayın. Sonrasında hızla bu şikayetleriniz azalacaktır.
• Rinoplasti sonrası ağrı çok sık rastlanılan bir şikayet değildir. Eğer ağrınız olursa, size verilen reçetedeki ağrı kesiciyi 3 saatte bir alabilirsiniz. Eğer ağrınız yok ise ağrı kesici kullanmayın.
• Eğer burun tamponu kullanılmış ise tampona ait nezle benzeri şikayetler olabilir. Tamponunuz alındıktan sonra bu şikayetiniz geçecektir.
• Burunda tampon 1 – 3 gün kalabilir. Tampon alma ağrısız bir işlemdir.
Ameliyat sonrası beslenme aşağıda tarif edildiği şekilde olmalıdır;
• 4 gün katı, kuru ve sıcak yiyeceklerden sakının.
• Sulu, yumuşak, fazla çiğneme hareketi gerektirmeyen ılık veya soğuk gıdaları tercih edin.
• İlk 4 gün aşırı mimikten ( ıkınma, gülme, ağlama, bağırma, esneme gibi) sakının.
• İki, dört gün burundan kanlı sızma seklinde akıntınız olabilir. Sızıntıyı zaman, zaman dokunma tarzında silebilirsiniz. Silerken zorlamayın, örselemeyin.
• Üç hafta sümkürmek ve hapşırmaktan sakının.
• Ameliyat sonrası ikinci gün ılık duş alabilirsiniz. Alçınız özel olduğu için ıslanabilir.
• İlk dört gün burun deliklerinde oluşacak kabuklanmayı önlemek için günde 3 – 4 kez kulak temizlik çöpünün pamuklu kısmı oksijenli suya batırılarak burnun içi temizlenebilir. Pamuklu kısımdan fazlasını burna sokmayın.
• Üç hafta boyunca aşırı fiziksel aktivitelerden (yüzme, aerobik, jogging, bisiklet vs) sakının.
• Altı hafta burnunuzu darbeden kuruyun.
• İlk 4 hafta gözlük kullanmayın.

Ameliyat sonrası burun cildiniz güneş ışığına karşı hassastır. Bu nedenle 8 hafta burnunuzu güneşten koruyun (solarium, güneşlenme).Uzun süreli güneşte kalmak gerektiğinde güneş koruyucu faktör (SPF-28) içeren kremler kullanılabilir.

Bir doktor için operasyonlarda en önem verilen hususlardan birisi de hastanın konforunun en üst düzeyde olmasıdır. Yani hem operasyon anında hem de operasyon sonrasında, hasta hiçbir ağrı duymasın ve kendisini her açıdan iyi hissetsin. Burun estetiği operasyonlarından sonra da hastanın ağrısının olmaması, ameliyat sonrası burundan nefes alabilmesi ve rahat olabilmesi bizlerin en önem verdiği konulardan birisidir.

Onbeş yirmi yıl önce bu soru sorulsaydı, hiç düşünmeden evet burun ameliyatları ağrılı operasyonlardır derdik, hele hele tampon alınırken daha da çok ağrınız olacak diye de ilave ederdik üzülerek. Ama şimdilerde yeni tekniklerin gelişmesi sonrasında artık şunu çok net bir şekilde söyleyebiliriz ki burun operasyonları genellikle ağrısızdır.

Burun ameliyatları eskilerden ağrılı operasyonlar olarak bilinirdi. Bunun haklı bir çok gerekçesi vardı; neydi bunlar ; en önemlisi burun ameliyatlarının lokal anestezi ile yapılıyor olmasıydı. Hasta her şeyi görerek ameliyat olurdu ve bu durum insanlarda bir korku oluşturmuştu doğal olarak.

İkincisi; öncelerden çok kaba aletlerle ameliyatlar gerçektiriliyordu ve bu durum, hastalarda fazlasıyla korku yaratmaya yetiyordu.
Hem hastalar hem de hekimler için ne mutlu ki; lokal anestezi altında burun kemiği kırılarak yapılan, çekiç ve guj gibi kaba aletlerin kullanıldığı, ağrılı ve konforsuz operasyonlar artık tarih oldu.

Eskilerden burun operasyonu olup dert yanan kişiler çoğunlukla ameliyattan değil de ameliyat sonrası tamponların alınması sırasındaki ağrıdan yakınırlardı. Hatta bunlarla ilgili atasözleri bile vardı “burnundan fitil fitil gelmek” gibi…

Artık yeni yöntemlerle buruna ya hiç tampon koymuyoruz ya da tampon koymak gerekli olsa bile silikon yumuşak ve küçücük tamponlar koyuyoruz. Bu tamponlar çıkarılırken çoğunlukla ağrı yapmazlar. Tamponlar burunda durduğu müddetçe nefes alabilmek mümkündür ve hasta konforu üst düzeydedir.

Burun estetiği olan kişileri görenler burun çevresinde ve gözlerin etrafında hafif şişlik ve morluk gödüklerinde bu operasyonun ağrılı olduğunu düşünebilirler fakat herkes bilmelidir ki bu operasyonlar genellikle ağrılı değildir.

Yeni tekniklerle, mikrocerrahi aletleri kullanılarak, tampon uygulamayı gerektirmeyen ,modern anestezinin imkanları kullanılarak şimdilerde yapılan burun estetiği operasyonları hasta konforunu üst düzeyde tutan ve ağrı duyusunu ya hiç algılatmayan ya da en minimumda hissetmesini sağlayan konforlu operasyonlardır.

Burun estetiği operasyonları hangi yaşlarda yapılmalı, ya da hangi mevsimler bu operasyon için en uygun zamandır sorusu sıkça bizlere yöneltiliyor…

Burun estetiği operasyonu için alt yaş sınırı var ama üst yaş sınırı yoktur.

Kabaca kızlarda 16 yaş ve sonrasında, erkeklerde ise 18 yaş ve sonrasında bu operasyonlar yapılabilir. Geçmişte vucut gelişimi, beslenme alışkanlıklarının günümüze göre biraz geri olması nedeniyle bu yaş sınırı konulmuş olsa da, bu mutlak bir kural değildir.

Yaş sınırı yüz ve vücut gelişimine bağlı olarak değişebilen bir durumdur. Bir erkek çocuk bedensel ve yüz olarak yeterli gelişime ulaşmış ise bu çocuğa 14 yaşında dahi operasyon yapılabilir. Kızlar için de aynı şey sözkonusudur. İllaki 16 ya da 18 yaş sınırı koymak çok da doğru değildir. Ama bu konuda önemli olan bir husus var ki; bu da kişinin bedensel ve özellikle de yüz gelişiminin tamamlanmış olmasıdır. Yüz gelişimi tamamlanmadan burun estetiği yapılması doğru değildir.

Burun estetiği operasyonu için üst yaş sınırı yoktur. Yani kişinin genel sağlık durumu elverişli ise istediği yaşta ameliyat olabilir ve buna bir engel yoktur.

Hangi mevsimde yapılması en uygundur sorusuna gelince;
Burun estetiği her mevsimde yapılabilen bir operasyondur. Yaz, kış ya da bahar ayları fark etmez. Fakat operasyon sonrası bir ay boyunca güneşlenmek pek uygun olmadığı için ve ağır güneş gözlükleri takmak yine bir ay boyunca kullanılmaması gerektiği için, bu konuda engeli olanlar, yaz mevsimi değil de kışı tercih edebilirler. Tıbben yaz ve kış mevsimi arasında burun esetetiği operasyonu açısından bir farklılık yoktur.

Estetik olarak güzel ve doğal bir burun insanların karşılıklı iletişiminde en göze çarpan, kaş ve gözleri ortaya çıkaran, kişinin kendisine olan özgüvenini etkileyen, bireyin ifadesini belirleyen oldukça önemli bir organdır.

Burun sadece şeklen de önemli bir organ değildir. Hayati öneme sahip solunum, koku alma, havanın filtrelenmesi gibi bir çok görevi yerine getirir.
Burun; kıkırdak, kemik, sinüsler, ciltlatı yağ , kas, bağ dokusu, burun eti ve ciltten oluşan kompleks bir anatomidir.
Bu kompleks anatominin yanında bir çok kişide de farklı özellikler göstermesi nedeniyle ayrıca zor olan bir organdır.
Bu kadar kompleks bir anatomiye sahip, fonksiyonlarını korumanın hayati öneme sahip olduğu, yüzün ortasında her zaman görünen ve estetik açıdan oldukça önem arzeden bir organın ameliyatı da doktor için oldukça yoğun eğitim, sabır, tecrübe, ve yetenek gerektiren zor bir operasyondur.

Unutulmamalıdır ki başarısız burun estetiği operasyonunun en sık sebebi yanlış hekim seçimidir. Hem estetik hem de fonksiyon olarak bu kadar önemli bir organ ortadayken, operasyonunuzu gerçekleştirecek hekime karar verirken, onunla yüzyüze mutlaka görüşün yaptığı operasyonları görün ve tam bir güven ortamı oluştuysa, o zaman ameliyat olmaya karar verin.

Burun estetiği operasyonları hekimler için oldukça zor bir operasyon olmasına rağmen, tecrübeli ellerde kolay kolay sorun yaşayamayacağınız,hasta açısından ağrısız sızısız ve kolay bir operasyondur diyebiliriz.

Burun estetiği operasyonu için bizlere başvuran hastaların en sık sorduğu sorulardan birisi de budur.

Burun estetiği ameliyatından sonra burun ucunda düşme olur mu?

Hastalar yıllar önce çevrelerinde yapılmış ve burun ucunda düşme olmuş kişileri görüp ya da duyup, haklı olarak bu endişeyi taşımaktadırlar. Burun estetiği operasyonları artık yeni teknikler sayesinde, burnun destekleri korunarak yapılan bir operasyon halini aldığı için, operasyon sonrası burun ucunda düşme meydana gelmez. Artık yeni burun estetiği teknik ve felsefesi , destekli burun ameliyatını öngörmektedir. Bırakın burun estetiği operasyonlarının burun ucunda düşmeye yol açmasını, tam tersi burun estetiği operasyonları burun ucunu daha güçlü ve destekli yapmaktadır. Bu sayede de burun ucunda düşme olmamaktadır.

Burun ameliyatında en önemli risklerden biri olan kanama riski bazen ciddi olabilir. Özellikle burun tıkanıklığını gidermek için burun içerisinde estetik dışı işlemler de yapılacaksa ki gerekli ise mutlaka yapılmalıdır, istenmeyen bir kanama olması ihtimali artar. Özellikle konka (burun eti) rezeksiyonlarında bu olasılık daha fazladır. Burun içerisinde orta büyüklükte damarları barındıran bir organdır. Ama bu tür kanamalar genellikle tehlikeli boyutlara varmazlar ve basit tamponlar ile durdurulabilir.

Ameliyattan sonra burun içinde sineşi denilen yapışıklıklar gelişebilir ve bunlar nefes almanızı ameliyat öncesine göre daha zor hale getirebilir. Bunun tedavisi genellikle kolaydır ancak ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir. Çok nadir olarak burnun ortasını oluşturan “septum” denilen yapıda delik oluşabilir. Bu genellikle bir sorun oluşturmaz ama nadiren nefes alırken ses çıkmasına sebep olabilir. Tedavisi zordur ve yeniden ameliyat olmak gerekir.

Enfeksiyon burunda neredeyse hiç görülmez denilebilir. Kanlanması çok güçlü olan bu organ iltihaba karşı çok dirençlidir. Bu ameliyattan sonra enfeksiyon gelişirse tıp literatürüne girebilirsiniz.

Ama bu ameliyat sonrası estetik sorunlar, deformiteler yaşarsanız ya da burun şeklinizi beğenmezseniz kimse şaşırmayacaktır. Dolayısı ile bu ameliyatın en sık komplikasyonu estetiktir. Estetik komplikasyonlar arasında burun sırtında çökme, açık tavan (burun sırtında kemiklerin arasının açık kalması), burunda eğrilik, asimetri, nazal valfin bozulması sonucunda nefes alamama gibi durumlar oluşabilir.

Tabii ki tecrübeli ellerde, ne yaptığını bilen, hasta üzerinde deneme yapmaya kalkışılmayan cerrahi girişimlerde bu komplikasyonların oluşma ihtimali yok denecek kadar azdır. Her cerrahi girişimde olduğu gibi en önemli ameliyat ilk ameliyattır. Hatalı girişimlerin düzeltilmesi her sekonder girişimde daha zorlaşır.

İnsanlar yaradılışları gereği farklı yüz ve burun şekillerine sahiptir. Burun yapıları birbirine benzese de, her insanda oldukça farklı özellikler göstermektedir. Dolayısıyla her insana yapılacak burun da birbirinden farklı olmalıdır.
Burun estetiğinde en önemli nokta, her yüze ayrı ayrı planlamayı gerektiren, yüz ve burnun analizinin titiz bir şekilde yapılmasıdır.

Yüz biçimi burun estetiğinin nasıl yapılacağına karar vermede oldukça önemlidir. Minyon bir yüze yapılacak burun ile daha tok bir yüze yapılacak burun aynı olamaz. Yüzü uzun olan bir kişiye kısa bir burun gitmeyeceği gibi, minyon bir surat için kaba bir burun asla düşünülemez. Uzun boylu kişilerde düz bir burundan ziyade tatlı bir burun sırtı meyilinin olması yüz ifadesine çok şey katar.

Yüzde dudağın şekli, çenenin yapısı, elmacık kemiklerinin durumu, alnın genişliği, dudak ile burun arasındaki mesafe, kaşların pozisyonu, gözler, alın ile burun arasındaki açı, cilt ve cildin kalınlığı, yapılacak burun estetiğinde, planlamayı çok etkilemektedir ve operasyon öncesi çok dikkatle analiz edilmelidir.

Bizim en önem verdiğimiz konulardan birisi de, yapılan her bir burnun neredeyse birbirinden farklı olması gerektiği noktasıdır. Burnun ve yüzün şekli nasıl olursa olsun hep aynı burunları yapmak, tabiri caizse fabrikadan basmakalıp çıkan ürünlere benzer ve biz bunu asla ve asla istemeyiz.

Kişiye özel, titiz çalışma sonucu her yüze ayrı analiz ve planlama yapılarak, yüze uyumlu, ameliyat olduğu hiç anlaşılmayan doğal ve güzel burnu yapmayı hedeflemek temel amaç olmalıdır.

Burunla ilgili sorununuz yalnızca şekil sorunu ise istediğiniz branştaki doktora ameliyat olabilirsiniz. Bu ister kulak burun boğaz uzmanı olsun, isterse plastik cerrah olsun farketmez. Önemli olan bu operasyonu yapacak hekime olan güveninizdir.

Fakat burnunuzdaki sorunlar sadece şekille ilgili sorunlar değilse, burun fonksiyonlarıyla ilgili sıkıntılarınız şikayetlerinize eşlik ediyorsa, örneğin kronik sinüzitiniz, burun kemiği eğikliğiniz, burun eti büyümeniz, allerjik nezleniz de varsa, ameliyatınızı bir kulak burun boğaz hekimine olmanızı öneriririm. Çünkü aynı anda hem bu fonksiyonel sorunlardan kurtulabilir hem de burnunuzun şeklinin isrediğiniz gibi olmasını sağlayabilirisiniz.

Tekrar belirtmek isterim ki burada önemli olan hangi branştaki doktorun bu ameliyatı yaptığından ziyade, hastanın doktoruna tam anlamıyla güvenmesidir. Bu nedenle herkese tavsiyem operasyonunuzu yapacak hekimle karşılıklı olarak belki de birkaç defa görüşmeniz ve yeterli güveni almanızdır. Şayet karşınızdaki doktora tam anlamıyla teslimiyet ve güven duygusu gelişmiyorsa o zaman ona ameliyat olmayı kabul etmemenizi tavsiye ederim. Unutmayın ki bu karar hem sizin için hem de doktorunuz için doğru olandır.

Estetik burun operasyonlarında birincil amaç estetik olduğundan burnun nefes alma işlemi sıklıkla göz ardı edilir.

Ancak göz ardı edilen bir başka boyut da var ki, gerçek hasta memnuniyetini uzun vadede oldukça etkiler. Bu boyut rinoplastinin olmazsa olmaz boyutu olan, burnun zamana karşı olan duruşudur.

Yaşlanma ile burun bir nevi deprem geçirir. Burun ameliyatları bu depremi hızlandırmamalı tam tersine zamana, yaşlanmaya karşı dirençli kılmalıdır.

Bunu da nasıl depreme karşı binaları kuvvetlendirmek için mantolama işlemi yapılıyor, aynı yaklaşım ile ameliyatta burnu destekleyerek, kuvvetlendirerek zamana karşı dirençli olmasını sağlayabiliriz.

Burun estetiğinde burnu küçültme üzerine bir mantıkla burnu ayakta tutan malzemeleri çıkarırsak burnu zayıflatırız.

Burun zamana direnemez ve çökebilir. Zamana direnecek estetik bir burnu elde etmek için, yapısal kuvvetlendirmeye (structural grafting) ihtiyaç duyulur.

Bu bağlamda başarılı burun estetiği, zamana dayanıklı, yüzle uyumlu doğal bir görüntü sağlamalı ve nefes almayı daha da rahatlatmalıdır.

Her ne kadar rinoplasti denince estetik görünüme yönelik yapılan ameliyat akla gelse de, burnun sadece estetik görünümümüzü etkileyen bir organ olmadığının, nefes alma gibi hayati bir ihtiyacımızda bu organın fonksiyonunun çok önemli rol oynadığı unutulmamalıdır.

Bu bağlamda özellikle estetik kaygılarla burnun içini fonksiyonunun yapamayacak kadar küçültme ve daraltma üstüne kurulu bir operasyon anlayışından uzak durulmalıdır.

Rinoplasti, eğer hastanın burundan nefes alma güçlüğü varsa, nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler (deviasyon, septoplasti , konka küçültmesi, sinüzit cerrahisi..) ile birlikte yapılmalıdır.

Özellikle erkek hastalar çoğu zaman hava yolu problemi ile birlikte başvurur, estetik beklenti ikinci plandadır.

Buruna estetik mudahale fonksiyona katkıda bulunur.

Burun cerrahisinde estetik ve fonksiyon birbirinden ayrılmaz bir bütündür.

Burun kanaması çoğumuzun başına gelmiş tatsız bir olaydır. Genellikle kısa sürede durur ancak bazen uzun süreli çok şiddetli kanamalarda olabilir. Burada burun kanamasıyla ilgili bir çok bilgi vermektense kanama anında neler yapılabilir, ne zaman doktora başvurmalıyız ve korunmak için neler yapmalıyız gibi sorulara yanıtlar vermeye çalışacağım.

Burnumuz kanamaya başlayınca ilk olarak yapacağımız şey sakin olmak ve bir şeyler yapabilme yeteneğine sahip olduğunuz bilincinde olmaktır. Çünkü burun kanamalarının %99’u kendiliğinden ya da basit müdahalelerle durdurabileceğimiz kanamalardır. Kanamayı fark eder etmez hemen lavabonun başına gidin yada bir yere oturun elinize bir kap alın hafifçe başınızı öne doğru eğin ve burnunuzun her iki deliğini aşağıda resimlerde görüldüğü gibi sıkıştırın bu halde 10 dakika bekleyin, sakın kanama durmuş mu durmamış mı diye kontrol etmeyin.

10 dakika sonra kanama eğer durmuşsa bir saat kadar burnunuzu temizlemeyin yok eğer kanama halen devam ediyorsa burnunuzun üzerine buz koyun. Bunun en pratik yolu buz aküsü yada buzluktaki buz kalıplarında dondurulmuş buzun buzdolabı poşetine dökülmesiyle elde edilen paketle olabilir. Yarım saat boyunca buz tatbikine devam edin bu arada diğer elinizle resimlerdeki gibi burnunuzun ucunu sıkıştırmaya devam edin. Burun kanamanız halen devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurun ya da 112 acil sağlık yardımını arayarak yardım isteyin.

Burun insan sağlığı için en önemli organlardan biridir. Sağlıklı bir solunum fonksiyonu ve sağlıklı bir vücut için burundan soluk alıp vermek esastır. Burun sadece havanın girip çıktığı bir organ değildir. Burnun nefes alıp verme fonksiyonu yanında, havanın nemlendirilmesi, ısıtılması, koku alma fonksiyonları ve orta kulağın havalandırılması da vardır. Burun tıkanıklığı uzun süreli olduğunda başka sağlık sorunları mutlaka bunu izleyecektir. Kısaca burun tıkanıklığı hastanın hayat kalitesini bozmakla kalmaz zamanında müdahale edilmediği taktirde sağlığını da bozar.
Burun tıkanıklığı olan hasta şikâyetleri nelerdir

-Devamlı ağız solunumu yapmak zorunda kalır; Sık tekrarlayan boğaz enfeksiyonları olur ve müzminleşmiş farenjit gelişir.
-Horlama ve uyku bozuklukları gelişir
-Akciğer ve Kalp problemlerini ağırlaştırır
-Sabahları ağız kuruluğu gelişir
-Cinsel fonksiyon bozuklukları olur
-Psikolojik sorunlar gelişmesine yatkınlık olur
-Ses kalitesi bozulur ve burundan konuşma gelişir
-Çocuklarda geceleri altını ıslatma problemleri olur

Görüldüğü gibi burun tıkanıklıkları insanın hayat kalitesini ciddi oranda bozmaktadır.

Burun tıkanıklığı nedenleri

Burun kemiğinde kayma (Deviasyon) olması
Burnumuzun ortasında burnu sağ ve sol olmak üzere ikiye ayıran kıkırdak bölmeye septum denir. Bir çadırın direği gibi burnun direğidir. Bu kıkırdak yapıdaki eğiklikler burun deliklerindeki hava deliklerini daraltarak nefes almayı engelleyebilir. Alt burun etlerinin (konka) büyümesi
Alt burun etleri her insanda var olan, soluduğumuz havayı ısıtan, nemlendiren ve temizleyen burun içi dokulardır. Bu dokular bazen çeşitli sebeplerle aşırı büyüyebilir ve burun kanallarını daraltabilir.
Burun çatısında daralma(valv daralması)
Doğuştan olan bir sorundur. Burun dıştan mandalla sıkılmış gibi görünür.
Geniz eti büyümesi
Çocukluk çağı burun tıkanıklıklarının en önemli sebebidir. Çocuğun büyümesini, gelişmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bazen işitme problemlerine de yol açabilir.
Yaygın burun içi polipleri
Bünyenin yaptığı rahatsızlıktır. Üzüm tanesi gibi şeffaf ve içi su ile dolu et parçacıklarıdır.Bu sebepler tek tek veya birliktelik göstererek burun tıkanıklığına sebep olur.

Burun tıkanıklıklarında yapılan tedaviler

Burun kemiği düzeltilmesi(deviasyon ameliyatı) : Bu yaklaşık yarım saatlik bir ameliyattır. Zor bir ameliyat değildir. Hastanede gecelemeyi gerektirmez. Ertesi gün rutin günlük hayata dönülebilir.
Alt burun etlerinin küçültülmesi : Burun etleri vücut için faydalı olduğundan ötürü bu etler tamamen alınmamalı sadece işlevselliği yitirilmeyecek boyuta getirilmelidir. Son zamanlarda bu işlemi gelişen teknoloji yardımı ile daha kolay bir şekilde yapıyoruz. Burun etlerinin içerisine ses dalgaları vererek küçültme işlemini gerçekleştiriyoruz. (Radyo frekansı) Bu işlem muayenehane şartlarında bile ağrısız, tamponsuz ve kansız yapıyoruz.
Burun çatısının açılması (valv cerrahisi) : Estetik burun cerrahisi ile mümkün olur.
Geniz eti alınması : Genel anestezi ile hastane şartlarında yapılan kısa bir ameliyattır.
Burun içi poliplerinin tedavisi : Poliplerin tedavisinde hem ilaçlar hem de endoskopik ameliyatlar yapmaktayız.

Bana başvuran hastalarımın büyük çoğunluğunda hem estetik kaygılar hem de nefes alma problemleri oluyor. Bunda kulak burun boğaz uzmanı olmamın da etkisi var sanırım. Bir oran vermek gerekirse
-%50 sinde estetik sorun ve fonksiyonel sorun bir arada
-%25 inde sırf estetik sorun
-%25 inde sırf fonksiyonel sorun oluyor

Burun estetiğinde son zamanlarda her kesimden ve her yaşta insanlardan talep geliyor. Burun estetiğinin bu kadar yaygınlaşmasında sonuçların başarılı olması etkili bence…

İnsanlar artık doğal burundan yanalar. Yüzleri ile uyumlu burun istiyorlar. Eskiden elinde ünlü resimleri ile gelip bana bu burnu yap doktor bey diyen hastalarım olurdu. Son bir kaç yıldır hiç bir hastamdan böyle bir talep gelmedi. Çünkü şu tartışmasız bir gerçek ki burun kişiye özel. Başkasına yakışan bir burun diğerine yakışmayabiliyor.

Estetik olarak burun şeklinin kişinin yüz özelliklerine göre planlanması şart
Natürel olmalı, yüzünüzün diğer yapıları ile uyumlu olmalı.
Sizi hiç tanımayan birisi burnunuzun estetikli olduğunu anlamamalı.
Ameliyat olduğunuzu bilen yakın çevreniz ise pozitif değişimi fark etmeli.
Nefes alamama şikâyetleri varsa o da aynı anda çözülmüş olmalıdır
Uzun dönemde burunda çökmeler, eğrilikler olmamalıdır.
Başarılı bir ameliyat sonrası şişlikler dağıldıktan sonra burun yüze iyice oturur. Kişi sonuç doğal olduğu için asla yeni halini yadırgamaz kolaylıkla adapte olur. Hatta çoğu kişiler eski burnunu bile unutur. İyi yapılmış bir burun kişinin önce bakışlarının ortaya çıkmasına yol açar. İfade berraklaşır daha sonra yüzün diğer güzellikleri ortaya çıkar.
Bozuk bir burun insana sert sinirli bir ifade verirken iyi yapılmış bir burun sonrası daha sevecen bir ifade ortaya çıkar, başarılı bir ameliyat sonrası kişinin ruhsal yapısında bile olumlu değişmeler olur. Kendini ifade edebilme ve özgüveni artar, hayata daha pozitif bakar.

Bana göre başarıyı artıran en önemli faktör hekimin hastanın burnunu iyi analiz etmesidir.

Her burunda burnu taşıyan bağlar ve burun ucuna şekil veren kıkırdaklar vardır. Ameliyat esnasında burnu şekillendirmek adına bu bağların ve kıkırdaklar üzerinde çalışma yaparız. Gereğinden fazla bağ ve kıkırdak kesilirse veya bu bağlar daha sonra tamir edilmezse burun düşer, çöker veya sıkılmış gibi durur. Bu sorunlardan korunmak adına ben burun ucu kıkırdak yapılardan minimum miktarda kıkırdak çıkarıyorum.Burnu taşıyan bağları tamir edip güçlendiriyorum.Daha da önemlisi burun ucunu taşıyan kıkırdak ve bağları burun içinden aldığım kıkırdaklar ile takviye ediyorum.
Burun estetik ameliyatı açık ve kapalı teknik olarak iki şekilde yapılabilir. Kapalı teknikte bütün kesiler burun içerisinde yapılır. Cerrah görmeden, içeriden çalışarak ameliyatı tamamlar. Açık teknikte ise burun ucunda 3-4mm lik bir kesi yapılarak burun ucu açılır. Bu şekilde bütün burun yapılarına ulaşmak mümkün olur ve ameliyat hiç bir şey şansa bırakılmadan görülerek yapılır. Ben ameliyatlarımı açık teknikle yapıyorum. Çünkü açık teknik ile buruna tam hakim olmak mümkündür.

Açık Teknikte Kullandığımız Kesi

Hastalarıma hep şu örneği veriyorum; Arabanız bozuldu. Tamirciye gittiniz. Motora bakıp sorunu çözmesi gerekiyor. Kaputu açmadan mı motoru tamir etmek doğru olur açarak mı? Tabiî ki açıp, sorunu direkt görüp sonra tamir etmek daha doğrudur.
Burna şekil, kıkırdaklar ve kemikler üzerinde çalışılarak verilir. Her insanda farklı olan bu kıkırdak yapıları tek tek analiz edilip, sorunları tespit ettikten sonra bu sorunlara uygun çözüm tekniklerini uygulamak gerekir. Estetik burun ameliyatı; bir nevi hekimin hastanın burun anatomisi ile oynadığı satrançtır. Bu yüzden ameliyatta hekimin yaptığı manevraların kısa ve uzun dönemde sonuç üzerindeki etkilerini iyi hesap etmesi, sabırlı olması ve acele etmemesi esastır. İyi yapılırsa çok memnun kalacağınız ama kötü yapılırsa düzeltmenin de zor olduğu bir ameliyattır. Kıkırdak ve kemik üzerinde çalışırken, burnu taşıyan yapılara zarar vermekten sakınmak gerekir. Bu dokulara zarar vermek, aşırı kemik ve kıkırdaktan çıkarmak, kıkırdakları ezmek, doğramak kısa, orta ve uzun dönemde burunda ciddi şekil bozukluklarının çıkmasının en önemli sebeplerindendir. Böyle yapılır ise burun çöker, mandalla sıkılmış gibi durur, aşırı kalkık durur hatta nefes alma problemleri ortaya çıkar. Ben bu komplikasyonlardan sakınmak amacı ile kıkırdakları ezerek, aşırı çıkararak, doğrayarak değil dikiş kullanarak, destekleyerek, takviye yaparak şekillendiriyorum. Aslında bazen benim yaptığım güzel bir tabloya ilave bir kaç fırça darbesidir.

“Doğru oranlanmış herşey güzeldir.” Umberto Eco
Bu bilgiler ışığında Rinoplasti için en zor estetik ameliyattır demek abartılı olmaz. Gerçekten de bilim ve sanatın buluştuğu bir ameliyattır. Bu ameliyat, tekniğin, tecrübenin ve el becerisinin en ön planda olduğu estetik ameliyatlardan biridir. Estetik burun ameliyatı zordur çünkü her burun insandan insana farklıdır. Zor burun kolay burun diye bir şey de yoktur. Her burun ve aynı derecede özen ister. Ameliyatı ister KBB’ci yapsın ister ise plastik cerrah, hekimin başka ameliyatlar ile ilgilenmesine asla vakit bile bulamayacağı kadar ilgi ve alaka ister.
Burun estetik ameliyatı yüz estetiği (Fasial Plastik) branşının bir ameliyatıdır. Amerikan Yüz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Cemiyeti üyelerinin (American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery) %60 ını Kulak Burun Boğaz uzmanları oluşturmaktadır. Kulak burun boğaz uzmanı bir baş boyun cerrahıdır. Temel eğitiminde burun cerrahisi olan tek branş KBB uzmanlığıdır. Fasial plastik cerrahi KBB uzmanlığının bir yan dalı olarak bütün dünyada hızla yaygınlaşmaktadır. Fasial plastik cerrahi ile ilgilenen bir KBB uzmanı bu sorunuzu en ideal biçimde çözümleyecektir. Önemli olan hekimin burun cerrahisindeki deneyimidir. Ancak hekiminizi seçme konusunda en doğru kararı yine siz vereceksiniz.
Bu ameliyat için üst yaş sınırı yok. 70 yaşında ameliyat ettiğim hastalarım oldu. Alt yaş sınırı ise erkek ve kızlarda farklılık gösteriyor. Kızlarda 14-15 ,erkeklerde 17-18 yaştan sonra estetik burun ameliyatı yapılabilir.
Ameliyat öncesi burnunuzun içi ve dışı, endoskopik cihazların yardımı ile detaylı bir şekilde muayene edilir. Burnunuzun dışındaki problemler sizinle beraber değerlendirilip tartışılır. Yüzünüzün 8 değişik açıdan fotoğrafı çekilir, bu pozlar ameliyatı planlamada kullanılır. Ayrıca dijital kamera ile alınan görüntüler üzerinde çalışma yapılır (imagining). Böylece ameliyat sonrası oluşacak görüntü hakkında fikir sahibi olunur.
Ameliyat öncesi çektiğim fotoğraflar üzerinde sizinle birlikte neler yapacağımızı, alternatiflerimizi dijital ortamda planlıyoruz. Bunun için united imaging adlı profesyonel bir bilgisayar programı kullanıyorum. Bu programın en önemli farkı profil ile birlikte karşıdan bakışta da çalışma imkanı sağlaması.
Ameliyatlarımı genel anestezi altında ve tam donanımlı hastanelerde yapıyorum. Prensip olarak ofisimde cerrahi müdahale yapmıyorum.
Ameliyat süresi hastadaki problemlerin büyüklüğüne göre değişiyor. Ameliyatlarımda detaylara önem verdiğim için ameliyat süresi çok kısa olmuyor yani ortalama 3 ila 4 saati buluyor.

Uygulanacak olan cerrahi işlem sırasında yapılanları hissetmemeniz ve hatırlamamanız amacıyla size, genel anestezi uygulanacaktır.

Bu uygulamalar bilimsel ve etik olarak tüm dünyada kabul edilmiş uygulamalardır.

Sizi, operasyon için ameliyat öncesi ameliyata hazırlık amacıyla hazırlık bölümüne getirdiklerinde, ameliyat salonuna alınmadan önce, anestezistiniz uygun görecek olursa bir ilaç verilecektir. Bu ilaç, ağız kuruluğu, geçici unutkanlık ve uyku hali yapabilir.

Daha sonra ameliyat salonuna alınacaksınız ve bu sırada;

• Kalbinizin durumunu değerlendirmek için EKG elektrotları vücudunuza yapıştırılacak,

• Serum takılması için damarınıza özel bir iğne ile girilecek,

• Parmağınıza, kanın oksijenlenmesini gösteren bir cihaz takılacak,

• Kolunuza tansiyon aleti bağlanacaktır.

Bunların dışında anestezistinizin gerekli göreceği özel uygulamalar yapılabilir. Eğer yapılacaksa bu uygulamalar hakkında size detaylı bilgi verilecektir.

Damarınıza takılan iğneden verilecek ilaçlarla veya maskeden solutulacak oksijen ve anestezik ilaç karışımı ile uyumanız sağlanacak, gerekirse ilaçlarla solunumunuz durdurularak aletler yardımıyla kontrol edilecektir. Bu işlemleri hatırlamayacaksınız. Solunum kontrolü için gerekli görülürse soluk borunuza takılacak olan tüp yoluyla oksijen ve anestezik ilaç verilmesine devam edilecektir.

Bu işlemlerden sonra ameliyata başlanmasına izin verilecektir. Ameliyatınız süresince yaşamsal fonksiyonlarınız sürekli olarak izlenecektir. Gerektiğinde ilaç uygulama ve düzenlemeleri yapılacaktır. Yapılan tüm işlemler, “Anestezi İzleme Formuna” kaydedilecektir.

Operasyon bittikten sonra, size verdiğimiz oksijen dışındaki ilaçları uygulamayı keseceğiz. Bazılarının etkilerini ortadan kaldıran ilaçlar vereceğiz. Eğer takılmış ise boğazınızdaki tüpü çıkaracağız. Durumunuzu takip için uyanma odasına alacağız. İyice uyandığınıza karar verildikten sonra cerrahi kliniğe gönderileceksin.

Bu, estetik ameliyatın en can alıcı noktalarından birisidir. Estetik burun ameliyatı için başvuran hastaların önemli bir bölümünde sadece şekil bozukluğu değil burun içerisinde de çeşitli problemler görülüyor. Bunların başlıcası burnun orta hattını oluşturan kıkırdak ve kemik yapılardaki “deviasyon” denilen eğriliklerdir. Bu yüzden estetik burun ameliyatı ve burunda tıkanıklığa sebep olan deviasyon, burun içi etleri gibi sorunların beraber ele alınması çok önemlidir. Eğer burnunuzda bir eğrilik varsa bu estetik ameliyatınız sırasında giderilmez ise ameliyat sonrası hem eğrilik hem de nefes alamama sorununuz devam edecektir. Benim için olmaz ise olmaz her iki müdahalenin, yani estetik ve fonksiyonel sorunların birlikte çözülmesidir.

ÜCRETSİZ BURUN ANALİZİ
Burun Estetiği konusunca ücretsiz burun analizi yaptırmak istiyorsanız lütfen 0212 442 66 99 nolu telefondan arayabilir yada Randevu Formumuzu doldurarak randevu alınız…

Burun estetiği operasyonu her yaştaki erkek ve kadına uygulanabilir.
Fakat, gelişim evresi tamamlanana kadar, bir başka deyişle 16- 17 yaşına kadar burun estetiği ameliyatı yaptırılması tavsiye edilmez. Eğer siz de bununuzun orantısız olduğunu düşünüyorsanız, burun kemiğiniz köprülü ise, önden bakıldığında burnunuz çok büyük gözüküyorsa, burnunuzda eğrilik varsa, ya da burun delikleriniz çok büyük ve geniş ise siz de bu operasyon için uygun bir adaysınız demektir.
Burun estetiği olmadan önce, ilk adım plastik cerrahına başvurmaktır. Bu konuşma esnasında, doktorunuz sizin duygusal ve fiziksel sağlığınızı kontrol edecek ve operasyon hakkında size bilgi verecektir. Ayrıca, gördüğünüz tedavilerden ve aldığınız ilaçlardan, nefes almanızı zorlaştıran herhangi bir alerjiniz olup olmadığından, burun spreyini hangi aralıklarla kullandığınız gibi konularda doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Fiziksel değerlendirme esnasında doktorunuz, burun kemiklerinizi, burnunuzun şeklini ve büyüklüğünü inceler. Ayrıca doktorunuz, beklentilerinizi en iyi şekilde karşılamak için diğer burun estetiği ile birlikte başka tedavilerde önerebilir.

Burun estetiği
Birinci adım: Anestezi
Burun estetiği operasyonu esnasında, kendinizi daha rahat hissetmeniz açısından birkaç ilaç verilir. Operasyonda ya genel anestezi uygulanır ya da ağrı kesiciler verilir. Doktorunuz sizin için en uygun seçeneği sunacaktır.

İkinci adım: Kesme işlemi
Burun estetiği , kapalı ve açık olmak üzere iki şekilde yapılır. Kapalı burun ameliyatında, kesme burnun iç kısmından yapılırken, açık burun ameliyatında, operasyon burun kanadı kıvrımlarından yapılır.

Üçüncü adım: Burnun yeniden şekillendirilmesi

Dördüncü adım: Eğriliğin düzeltilmesi
Eğer burun içindeki kıkırdağında ya da kemiğinde bir eğrilik varsa düzeltilir.

Beşinci adım: Cerrahi operasyon yapılan yerin kapatılması
Burun kemiğine istenilen şekil verildikten sonra, deri tekrardan kapatılarak kesilen yerler dikilir. Ayrıca burnun boyutunu değiştirmek için burun deliklerinin etrafından kesim yapılabilir.

Altıncı adım: sonuç
Bir haftalık iyileşme sürecinde burnunuza alçı takılır. Operasyondan sonra oluşan şişlikler bir ay içerisinde inerken, burnunuzun son halini alması bir yılınızı alır. Sizde bu zaman içerisinde, burnunuzda oluşan değişiklikleri fark edeceksiniz.

Burun estetiği ameliyatı günü nelere dikkat etmeliyim?
Burun estetiği özel kliniklerde ya da hastanelerde yapılabilir, bir hastanede ya da özel bir klinikte ameliyat olursanız, bir gece kalmanız yeterlidir. Operasyon esnasında kendinizi daha rahat hissetmeniz açısından size ilaç verilecektir. Burun ameliyatı olan hastalara ya lokal anestezi ya da genel anestezi uygulanır. Genelde, genel anestezi tercih sebebidir.

Burun estetiği sonrası kendimi nasıl hissedeceğim?
Burun estetiği tamamlandıktan sonra, hasta geceyi geçireceği dinlenme odasına alınır.. Operasyondan sonra oluşabilecek herhangi bir rahatsızlık doktorunuzun tavsiye ettiği bir ilaçla kontrol altına alınır. Herkesin iyileşme süreci farklı olsa bile, genel iyileşme süreci aşağıdaki gibidir.

Burun estetiğinde ilk gün;
İyileşme sürecinin ilk günü, şişmeyi en aza indirmek için bütün gün dinlenmelisiniz. Çok az aktivitelerde bulunmalısınız. İlk gün kanama görülebilir.

Burun estetiğinde ilk 10 gün:
Şişlik en yüksek seviyeye ulaşır ve daha sonra yavaş yavaş inmeye başlar.
Morarmalar yavaş yavaş kaybolur.
Yüzünüzdeki morlukları kapamak için artık rahatlıkla makyaj yapabilirsiniz.
Dikişler alınır.
Bir haftanın sonunda, artık alçı çıkartılabilir.
Bir haftanın sonunda artık okulunuza ya da işinize geri dönebilirsiniz.

Birkaç hafta sonra
Artık günlük yaşamınıza tamamen dönebilirsiniz.
Yüzünüzdeki şişliğin çoğu inmiş olacaktır.
Burun estetiği sonuçları uzun sürelidir.
Burun estetiğinden sonra tüm şişliğin inmesi ve burnun tam şeklini alması birkaç ayınızı hatta yaklaşık bir yılınızı alır. Burun estetiğinin sonuçları kalıcıdır, fakat kıkırdak zaman içerisinde değişmeye devam edebilir.

BURUN ANALİZİ
Burun Estetiği konusunca burun analizi yaptırmak istiyorsanız lütfen 0212 442 66 99 nolu telofandan yada Randevu Formumuzu doldurarak randevu alınız…

Tüm canlıların üç temel hayati ihtiyacı vardır.
Yemek yemek,
Su içmek,
Nefes almak
Nasıl ki kötü beslenme, sağlıksız içecekler kullanmak sağlığımızı tehdit ediyorsa kalitesiz nefes alıp vermede sağlığımızı olumsuz yönde etkiler. Kaliteli nefes alıp vermenin yolu da burundan başlar. Çünkü Burun soluduğumuz havanın Akciğerlere giriş kapısıdır. Normal sağlıklı bir erişkinde günlük 18000 ile 200000 litre hava burundan geçer.
Burnunuz akciğerinizi korur;

Soluduğunuz havadaki tozları, parçacıkları,%100 etkinlikle temizler,
Soluduğunuz havayı nemlendirir. Böylelikle akciğerin kurumasını engeller.
Havayı akciğere gelmeden ısıtır. Akciğerin soğuk hava ile temasını engeller.
Bu ve bunun gibi birçok sebepten ötürü normal burun solunumu hayatın vazgeçilmezidir. Burnunuzdan rahat nefes alıp veremiyorsanız sebebi bulup bir an önce çözüme kavuşturmalısınız.
Burun içi kıkırdak ve kemik eğiklikleri(deviasyon) burun tıkanıklığının en önemli sebeplerindendir. Buna dayanarak burun tıkanıklığı şikâyeti ile doktora başvuran hastalar bu açıdan değerlendirilir. Burun içi muayenesi yapılır, eğiklik görülmez ise sizde bir sorun yok daha iyi nefes olmaz bununla yetinmelisiniz denir, burnun estetik görüntüsü ihmal edilirdi. Estetik görüntü ile nefes alıp vermenin ilgisi olmadığı sanılırdı. Ancak son zamanlarda yapılan çalışmalar kesin olarak göstermiştir ki; burnu içi, dışı diye ayırmak yanlıştır. Artık biliyoruz ki burun şekli, burun fonksiyonları ile birebir ilişkilidir.Çirkin ve sevimsiz bir burun görüntüyü bozmakla kalmayıp nefes alıp vermeyi de bozabilir.Aynı mantıkla kötü yapılmış bir burun estetiğinde görüntü ve nefes ayrılmaz bir biçimde kötü olur.

Burun estetik sorunları nefes alıp vermemizi olumsuz etkiletebilir. Hem de Burun içinde hiçbir sorun olmamasına rağmen. Nasıl mı?

Birkaç örnekle izah etmeye çalışalım.

· Burun ucunun dudakla yaptığı açı yetersiz ise yani burun ucu düşükse hava burna girmekte zorlanır. Sizde de bu sorun varsa elinizle burnunuzu hafifçe kaldırın, daha iyi nefes aldığınızı hissedeceksiniz. Burun ucunuzu estetik ameliyatla kaldırmak hem görüntünüzü değiştirecek hem de daha iyi nefes almanızı sağlayacaktır.

· Burun ucunda çukurluklar varsa yani burun ucu mandalla sıkılmış gibi ise, hava burna girer girmez daha ileri gitmesini engelleyecektir.(Burun dış valv yetmezliği diyoruz)görüntü olarak size sinirli bir ifade veren bu çukurluklar nefes almanızı da olumsuz etkileyecektir. Sorun ancak estetik cerrahi ile düzeltilebilecektir. Zayıf ve çukur olan kıkırdakları burun içinden aldığımız kıkırdaklar ile güçlendirdiğimiz zaman hem nefes yolunuz açılacak hem de güzel bir burna sahip olacaksınız.

· Şekil olarak Burnunuz dar ise bu darlık burun içine de yansıması kaçınılmazdır. Hava burun içinde dar bir geçitten geçmekte zorlanacaktır. Size yapılacak bir estetik ameliyat sonrası dar kısımlara yerleştirdiğimiz açıcı greftler sayesinde. Hem doğal bir burnunuz olacak hem de daha iyi nefes alabileceksiniz.

· Burnun içindeki orta bölmesi düz olmasına rağmen şekil olarak eğik ise bu eğiklik nefes alıp vermenizi etkileyebilir. Dıştaki eğiklik düzeltilirse simetrik görünümde bir burna sahip olmakla kalmayıp daha iyi nefes alıp verebileceksiniz.

Yapılan tüm muayenelerde burun içinin normal olmasına rağmen iyi nefes alamıyorsanız sorun burnunuzun dış şeklinden kaynaklanıyor olabilir. Yapılacak estetik ameliyatla hem görüntünüz düzelir hem de daha iyi nefes alabilirsiniz.